Prohledat tento blog

neděle 6. prosince 2015

Ořechový likér

35 zelených ořechů, 1,5 l lihu, 500 cukru, kůra z 1 pomeranče, kousek skořice, kousek vanilky, 6 hřebíčků, 0,5 l destilátu (líh, vodka, rum apod.).
-----
Ořechy namočíme na 24 hodin do studené vody. Pak je nakrájíme na čtvrtky a necháme 6 týdnů louhovat na slunci v 1,5 l lihu.
Ořechy scedíme. Svaříme 0,5 l vody s cukrem, kůrou, skořicí a vanilkou, necháme vychladnout a smícháme s destilátem a výluhem z ořechů. Dobře promícháme a naplníme do lahví. Hotového likéru budou cca 3 litry.

Ořechovka našich prababiček

 

Recept z receptáře našich babiček na likér připravený ještě z nezralých ořechů.
20 kszelených ořechů
5 kskuliček jalovce
1 kshřebíčku
1 lžitné
1/2 lvody
200 gcukru
kousek vanilky
kousek skořice
3 týdny stání na slunci

1. Omyté ořechy rozpůlíme, dáme do láhve, přidáme skořici, jalovec a hřebíček
2. Vše zalijeme žitnou, zazátkujeme a necháme tři týdny stát na slunci, občas láhví zatřeseme
3. Odstátý základ ořechovky procedíme
4. V půl litru vody povaříme cukr s vanilkou zhruba 15 minut a pak tento cukrový vývar necháme vychladnout
5. Studený cukrový sirup smícháme s procezeným ořechovým základem
6. Nakonec ořechovku nalijeme do lahví, zazátkujeme a uchováme.

Poznámka:
Ořechy na ořechovku sklízíme takové, které mají již vyvinutou skořápku a mléčné jádro, ale jsou ještě zelené.

http://www.receptyonline.cz/recept--orechovka-nasich-prababicek--5136.html

Žádné komentáře:

Okomentovat