-----
Ořechy namočíme na 24 hodin do studené vody. Pak je nakrájíme na čtvrtky a necháme 6 týdnů louhovat na slunci v 1,5 l lihu.
Ořechy scedíme. Svaříme 0,5 l vody s cukrem, kůrou, skořicí a vanilkou, necháme vychladnout a smícháme s destilátem a výluhem z ořechů. Dobře promícháme a naplníme do lahví. Hotového likéru budou cca 3 litry.
Ořechovka našich prababiček
Recept z receptáře našich babiček na likér připravený ještě z nezralých ořechů.
20 ks | zelených ořechů |
5 ks | kuliček jalovce |
1 ks | hřebíčku |
1 l | žitné |
1/2 l | vody |
200 g | cukru |
kousek vanilky | |
kousek skořice |
1. Omyté ořechy rozpůlíme, dáme do láhve, přidáme skořici, jalovec a hřebíček
2. Vše zalijeme žitnou, zazátkujeme a necháme tři týdny stát na slunci, občas láhví zatřeseme
3. Odstátý základ ořechovky procedíme
4. V půl litru vody povaříme cukr s vanilkou zhruba 15 minut a pak tento cukrový vývar necháme vychladnout
5. Studený cukrový sirup smícháme s procezeným ořechovým základem
6. Nakonec ořechovku nalijeme do lahví, zazátkujeme a uchováme.
Poznámka:
Ořechy na ořechovku sklízíme takové, které mají již vyvinutou skořápku a mléčné jádro, ale jsou ještě zelené.
http://www.receptyonline.cz/recept--orechovka-nasich-prababicek--5136.html
Žádné komentáře:
Okomentovat