Prohledat tento blog

pátek 4. prosince 2015

Vánočka


300 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
100 g cukru
120 g rozpuštěného másla
250 ml vlažného mléka
30 g droždí
2 žloutky
půl lžičky soli
10 dkg rozinek namočených v rumu
lžička strouhané citronové kůry
hrst loupaných mandlí - plátky na posypání
1 vejce na potření

Postup: Do hrnku s vlažným mlékem a lřicí cukru dáme vzejít kvásek.
Do pekárny dáme zbytek mléka, žloutky, kvásek, rozpuštěné máslo, mouku a sůl a zapneme program TĚSTO.
Po vykynutí přendáme na vál, přidáme rozinky, citronovou kůru, prohněteme a necháme chvíli kynout.

Těsto rozdělíme na 9 stejných bochánků a na pomoučeném vále z nic uděláme válečky.
Upleteme spodní cop, ze čtyř válečků, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a hřbetem ruky ho mírně zploštíme.
Pak na něj přidáme pletenec upletený ze tří pramenů.
Poslední pletenec je ze dvou pramenů, ten přidáme navrch vánočky a konce zahneme dospod.
Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.

Pletence spíchneme třemi špejlemi, aby se při pečení nerozjela.
Necháme ještě asi 20 minut kynout.

Vánočku dáme do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů, pečeme 10 minut, poté teplotu stáhneme na 160 stupňů a pečeme ještě 30 minut.
Kdyby se začal vršek připalovat, přikryjeme vánočku alobalem.

Žádné komentáře:

Okomentovat