Prohledat tento blog

sobota 12. března 2016

Větrníkový koláč podle Aniny

Je vlastně větrník, roztáhnutý po plechu a odpadá patlajda přes pytlík.Budeme potřebovat: Těsto - 750 ml vody, 23 dkg másla, 23 dkg hladká mouka, špetku soli, 8-9 vajec dle velikosti. Já dala osm, ať jsou velká jak chtějí.Krém - 750 ml mléka, dva karamelový pudinky, 1 máslo, 1 šlehačka 250 ml, 1 ztužovač šlehačkový a 2 lžíce cukru. Poleva - 25 dkg cukr krupice, 1 šlehačka 250 ml.
Do hrnce dáme vodu, malinko soli, máslo. Uvedeme do varu a přisypáváme po částech mouku, za stálého míchání. Snížíme plamen a mícháme a mícháme, dokud se těsto nelepí na stěny hrnce - odpalované těsto, však všichni znáte. Necháme vychladit a pak do těsta zapracujeme postupně vejce. Kdyby jste je tam dali najednou, asi by jste s toho měli gulášek.
100_5698Tak takhle to vypadat nemá, mícháme dáááál, až máte pocit, že vám upadne ruka hihi. Když se těsto nelepí a udělá jakoby jednu hroudu, je hotovo.
Vymažete si dva plechy máslem - já mažu sádlem, nepřipaluje se mi to. Těsto rozdělíme na dvě části a každou namatláme na jeden plech. Pečeme přesně třicet minut na 200″ ve střední části trouby. Prvních patnáct minut neotvíráme troubu, spadlo by vám těsto!
100_5707Takhle by mělo vypadat, jako pohoří. Kujva, to se mi to povedlo! A po upečení dáme vystydnout a vrhneme se na krém.
100_5705Tak z mléka a dvou pudinků uvaříme, budete se divit, ale pudink. Pak do hnětače dáme měkké máslo, dvě lžíce moučky cukru a mícháme a třeme. Pak přidáváme postupně vychladlý pudink a zase mícháme a šleháme v krásný, jemný krém. Není to sice napsaný, ale cvrnkla jsem tam trochu vaječňáku. Krém dáme na stranu a vrhneme se na polevu. Holky, vezměte si na to hluboký kastrol, nebo pánev, protože to bude pěnit a mohlo by vám to přetéci.100_5708 Tak si nasypeme cukr do HLUBOKÉ pánve a zahříváme. Docela to trvá chvilku, tak se nedivte.100_5709100_5710Tak takhle vypadá hotový karamel. A teď do něj pomalu nalejeme šlehačku a to je moment, kdy to vypění, tak bacha. 100_5711A mícháme a mícháme, dokud se šlehanda trochu neodvaří a nevznikne krásný, hnědý karamel, co se táhne jako….jako karamelka, v puse ucucaná.
 

100_5720


 


A tohle je finální prácička. Na jeden plát naneseme krém, ušlehanou šlehačku oslazenou ztužovačem, přikryjeme druhým plátem, který polejeme karamelem. A hotovo. Zdá se to prácička, ale šlo to šup sem, šup tam. :ngakak



Žádné komentáře:

Okomentovat