Je vlastně větrník, roztáhnutý po plechu a odpadá patlajda přes pytlík.Budeme potřebovat: Těsto - 750 ml vody, 23 dkg másla, 23 dkg hladká mouka, špetku soli, 8-9 vajec dle velikosti. Já dala osm, ať jsou velká jak chtějí.Krém - 750 ml mléka, dva karamelový pudinky, 1 máslo, 1 šlehačka 250 ml, 1 ztužovač šlehačkový a 2 lžíce cukru. Poleva - 25 dkg cukr krupice, 1 šlehačka 250 ml.
Do hrnce dáme vodu, malinko soli, máslo. Uvedeme do varu a přisypáváme po částech mouku, za stálého míchání. Snížíme plamen a mícháme a mícháme, dokud se těsto nelepí na stěny hrnce - odpalované těsto, však všichni znáte. Necháme vychladit a pak do těsta zapracujeme postupně vejce. Kdyby jste je tam dali najednou, asi by jste s toho měli gulášek.
Tak takhle to vypadat nemá, mícháme dáááál, až máte pocit, že vám upadne ruka hihi. Když se těsto nelepí a udělá jakoby jednu hroudu, je hotovo.
Vymažete si dva plechy máslem - já mažu sádlem, nepřipaluje se mi to. Těsto rozdělíme na dvě části a každou namatláme na jeden plech. Pečeme přesně třicet minut na 200″ ve střední části trouby. Prvních patnáct minut neotvíráme troubu, spadlo by vám těsto!
Takhle by mělo vypadat, jako pohoří. Kujva, to se mi to povedlo! A po upečení dáme vystydnout a vrhneme se na krém.
Tak z mléka a dvou pudinků uvaříme, budete se divit, ale pudink. Pak do hnětače dáme měkké máslo, dvě lžíce moučky cukru a mícháme a třeme. Pak přidáváme postupně vychladlý pudink a zase mícháme a šleháme v krásný, jemný krém. Není to sice napsaný, ale cvrnkla jsem tam trochu vaječňáku. Krém dáme na stranu a vrhneme se na polevu. Holky, vezměte si na to hluboký kastrol, nebo pánev, protože to bude pěnit a mohlo by vám to přetéci. Tak si nasypeme cukr do HLUBOKÉ pánve a zahříváme. Docela to trvá chvilku, tak se nedivte.Tak takhle vypadá hotový karamel. A teď do něj pomalu nalejeme šlehačku a to je moment, kdy to vypění, tak bacha. A mícháme a mícháme, dokud se šlehanda trochu neodvaří a nevznikne krásný, hnědý karamel, co se táhne jako….jako karamelka, v puse ucucaná.
Žádné komentáře:
Okomentovat